Tammikuussa 2019 ehdotin Senioripelaajat Facebook -ryhmässä kunto- ja kunnossapito-ohjelman tekemistä digipelaamista harrastaville senioreille. Esitin, että kunto-ohjelmassa olisi lähtökohtana hyvä yleiskunto ja sen säilyttäminen. Sen lisäksi siinä olisi erityisesti digipelaamista ajatellen erilaisia harjoitteita ja ohjeita, joiden avulla seniorit saisivat itsensä kohtuulliseen pelikuntoon ja voisivat ylläpitää ja kehittää digipelaamisen edellytyksiä.
Totesin lisäksi, että tällaisen eSeniorien kunto-ohjelman olemassaolo voisi olla hyvä apuväline aktivoitaessa ja rohkaistaesssa senioreita digipelaamisen pariin.
Ehdotuksen tekemiseen vaikuttivat omat kokemukseni Counter Strike -pelin opettelusta ja harjoittelusta. Harjoittelu alkoi marraskuussa 2018, kun Enterin Counter Strike -joukkue Senior Fighters käynnisti toimintansa. Ensin harjoittelimme pari kertaa viikossa. Nyt olemme lisäämässä harjoituskertoja kolmeen. Lisäksi jokainen pelaaja harjoittelee myös omatoimisesti jonkin verran.
Hyvin nopeasti säännöllisen harjoittelun alkamisen jälkeen huomasin, että sormien ja käsien toimivuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Erityisesti sormien liikuttelu näppäimistöllä ei sujunut niin hyvin, kuin olisin toivonut. Parin tunnin harjoituksen jälkeen vaikutukset tuntuivat eityisesti sormissa ja käsissä mutta myös muualla.
Ehdotuksen lopuksi kysyin, onko tällaista ohjelmaa tai ohjeistusta olemassa tai miten sellainen voitaisiin saada aikaan. Ryhmässä ideaa pidettiin hyvänä ja mielenkiintoisena, mutta kellään ei ollut tietoa tällaisen oppaan tai ohjeistuksen olemassaolosta. Googlaamalla löysin Youtubesta videon Hand & Wrist Exercises For Gamers ja kokeilin siinä esitettyjä harjoituksia. Ne olivat helppoja ja yksinkertaisia ja tuntuivat hyödyllisiltä. Samalta tekijältä löytyi myös lisää pelaajille tarkoitettuja ohjevideoita.
Nyt asiassa on ryhdytty tuumasta toimeen myös Suomessa. Eläkeliitto on ottanut asian hoitaakseen ja kehittää senioripelaajille sopivaa e-jumppaa. Pelaajien lisäksi siinä esitetyt ohjeet, neuvot ja harjoitukset sopivat todennäköisesti kaikille muillekin digilaitteiden käyttäjille.
Keskustellessani e-jumpan ohjeiden kehittäjien kanssa olen tuonut esiin, että hyvän lähtökohdan digipelejä pelaavan seniorin e-jumpalle antaisi, jos oppaassa olisi ohjeita mm. seuraavista asioista:
- mistä käsien ja muun kehon toiminnasta pelaajan kannatta pitää huolta ja miksi
- oman toimintakyvyn nykytilan tarkastelu- ja arviointiohjeet - minkälaisiin "merkkeihin" käsissä, sormissa, käsivarsissa, hartioissa ja muissa kehon osissa kannattaa kiinnittää huomiota ja mitä erilaiset "oireet" tai ilmiöt tarkoittavat erityisesti pelikyvyn kannalta
- minkälaisilla harjoituksilla/jumppaliikkeillä voi vahvistaa pelaamisen kannalta tärkeitä kehon toimivuustekijöitä vaikka mitään erityisiä vaivoja ei vielä olekaan havaittavissa
- minkälaisilla harjoituksilla/jumppaliikkeillä voi ennaltaehkäistä erilaisia pelaamista haittaavia "vaivoja" tai muita tekijöitä
- jos pelaajalla jo on joitakin "oireita" tai "vaivoja", niin minkälaisilla harjoituksilla voisi kuntouttaa itseään parempaan pelikuntoon.
Tällaisen ymmärryksen pohjalta seniorilla olisi hyvät eväät suunnitella oman e-jumppansa laatu ja määrä. Motivaatiokin olisi todennäköisesti kohdallaan, kun näistä päättää itse valistuneen käsityksen perusteella ja hyödyt ymmärtäen. Harvempi vastustaa omia päätöksiään ja suunnitelmiaan - ainakaan heti.
Ehdotuksina tai suosituksina voisi tietysti esittää, että tietynlainen e-jumppa ennen pelaamista, pelaamisen aikana/välissä ja pelaamisen jälkeen voisi olla suotavaa. Jos suositukset olisivat hyvin perusteltuja, niin vielä parempi. Suosituksia voisi olla myös siitä, kuinka usein ja säännöllisesti eri asioita kannattaisi jumpata. Jos suositukset olisi lisäksi hyvin perusteltuja, niin vielä parempi.
Mitä muita vinkkejä, ohjeita, neuvoja tai tietolähteitä seniorien e-jumpan kehittäjille voisi antaa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti