maanantai 29. joulukuuta 2014

Tietokonepelit mukaan senioritoimintaan – unelmahöttöä vai realistinen tulevaisuudenkuva?

Olisiko mahdollista, että muutaman vuoden kuluttua Suomesta ei enää löytyisi yhtään senioritaloa tai seniorien palvelutaloa, jossa digitaalinen pelaaminen ei olisi jollain tapaa mukana yhtenä toimintamuotona. Pelaaminen on erinomainen tapa luoda ohjelmaa ja sisältöä senioritaloille sekä kehittää seniorien keskinäistä yhteistoimintaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Pelaamisen ympärille on myös helppo rakentaa turnaus- ja pienryhmätoimintaa. Laadukasta pelitoimintaa saa aikaiseksi jo yhdellä pelikonsolillakin, mutta pidemmälle päässeet senioritalot ovat hankkineet useita pelikonsoleita ja/tai useampia pelitietokoneita.

Pelikonsolien käyttöä voidaan pitää perustasona pelien hyödyntämisessä senioritoiminnassa. Yleisimmät pelikonsolit ovat Sonyn Playstation-, Microsoftin Xbox- ja Nintendon Wii- konsolit. Pelejä hankittaessa on järkevää selvittää senioreilta, minkälaisista peleistä he pitävät ja mitä pelejä he haluavat pelata. Toisaalta mahdollisuus kokeilla erilaisia pelejä voi herättää kiinnostuksen niihin. Pelejä valittaessa kannattaa muistaa myös moninpelit. Hyviä ovat sekä kahden pelaajan pelattavat pelit että pelit, joissa voi yhtä aikaa pelata neljä pelaajaa. Pelien keston olisi hyvä mahdollistaa pelaajien nopea kierrättäminen.

On suositeltavaa, että seniori- tai palvelutalon henkilökunnalla on ainakin perusosaamista senioritalolla pelattavista peleistä, sillä tällöin heillä on mahdollisuus opastaa senioreita pelien parissa, pelata senioreiden kanssa tai keskustella peleistä heidän kanssaan.

Turnaukset tuovat erinomaista sisältöä toimintaan. Turnauskaavioksi kelpaa yleensä ihan perinteinen pudotuspelikaavio. Yhden rupeaman turnausten lisäksi voidaan järjestää myös pitempikestoisia turnauksia tai liigoja, joissa pelejä pelataan vaikkapa yhtenä päivänä viikossa useiden viikkojen ajan. Lisäjännitystä turnauksiin saa myös pelaamalla muita senioritaloja vastaan
joko verkon välityksellä tai kutsumalla toisen senioritalon seniorit oman talon turnaukseen.

Pelaaminen on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän mobiililaitteille. Tablettien tai älypuhelimien hankkiminen senioritalolle mahdollistaa sen, että mobiilipelaamiseen voivat ottaa osaa myös ne seniorit, joilla ei ole omaa pelaamiseen soveltuvaa mobiililaitetta. Mobiilipelien hyöty on siinä, että pelit ovat usein ilmaisia tai hyvin halpoja, joskin ne usein vaativat jossain vaiheessa lisäsisällön ostoa pelikokemuksen parantamiseksi

PC-pelaamisen mahdollistamiseksi on sopivaan tilaan hankittava useampia pelitietokoneita. PC-pelaaminen antaa mahdollisuuden entistä laajemman pelivalikoiman hyödyntämisen, sillä monet suosituimmat pelit eivät ole tarjolla konsoleille tai mobiililaitteille. PC-pelaamisen perustamiskustannukset ovat kuitenkin suuremmat kuin konsoli- tai mobiilipelaamisen. Yksi pelitietokone itsessään maksaa noin 1000 euroa ja sen lisäksi kustannuksia tulee vielä oheislaitteista (näyttö, näppäimistö, hiiri, kuulokkeet) ja peleistä. Lisäksi PC-pelaaminen vaatii tilaa ja tarpeeksi hyvän nettiyhteyden.

llainen pelitoiminta tavoittaisi hyvin nekin seniorit, joilla ei ole mahdollisuutta hankkia pelaamiseen soveltuvaa tietokonetta kotiin. Senioritalo voi olla heille ainoa paikka PC-pelien harrastamiseen. Myös seniorit, joilla on pelaamiseen soveltuva tietokone kotonaan, ovat todennäköisesti kiinnostuneet tällaisesta pelipaikasta, sillä muulla tavoin heillä ei juuri ole mahdollisuuksia päästä samaan tilaan pelaamaan toisten senioreiden kanssa yhdessä.

Tietokoneiden avulla voidaan pelata myös joukkuepelejä, joihin pääsee kerrallaan pelaamaan tietokoneiden määrästä riippuen isompi joukko senioreita. Joukkuepelit ovat parhaimmillaan toisten senioreiden kanssa pelattuna, joten tietokoneilla ryhmätoiminnan järjestäminen hoituu melkeinpä itsestään. Saatavilla on useita ilmaisia moninpelejä, joten pelaaminen on mahdollista ilman jatkuvaa pelien ostamista. Hyviä esimerkkejä suosituista ja ilmaisista joukkuepeleistä ovat MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) -pelit, League of Legends ja Dota 2.

Mitä mieltä sinä olet?

Artikkeli tekemisessä on hyödynnetty Nuorisotyö pelaa -julkaisussa olevan Pelien hyödyntäminen nuorisotalolla -artikkelia, jonka on kirjoittanut Miika Pulkkinen. Verke – Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti