torstai 15. tammikuuta 2015

Minkälaista opastusta, neuvontaa ja tukea senioripelaajat tarvitsevat?

Tietokonepelejä pelaavat seniorit voivat osaamisestaan, pelikokemuksistaan, tilanteestaan ja muista toimintaedellytyksistään riippuen hyötyä pelaamiseen liittyvästä perehdyttämisestä, opastuksesta, neuvonnasta, avusta ja tuesta monin tavoin.

Opastuksen ja neuvonnan avulla pelaamisessa pääsee nopeammin alkuun ja vaikeissa paikoissa tai ongelmissa helpommin eteenpäin.

Sopivan tuen avulla pelaamisesta voi päästä nauttimaan jopa silloinkin, kun esimerkiksi fyysisten rajoitteiden tai muiden syiden takia ei enää itse pysty pelaamaan tietokonepelejä, mutta pelit edelleen kiinnostavat.

Tietokonepelejä harrastavien ja pelaavien senioreiden tukemiseen liittyviä tehtäviä tai rooleja voisivat olla esimerkiksi:

- Pelivalmentaja, peliopastaja tai pelineuvoja, joka kertoo tietokonepeleistä sekä opettaa, opastaa, neuvoo, ohjaa ja tukee senioreita tietokonepelien pelaamisessa joko henkilökohtaisesti tai pienissä ryhmissä. Tällaisen roolin englanninkielisenä vastineena voisi olla esimerkiksi game coach tai game trainer.

- Peliesittäjä tai peliselostaja, joka esiintyvän taiteilijan tavoin näyttää, esittää ja selostaa tietokonepelien pelaamista senioreille pelaamalla pelejä niin, että seniorit voivat seurata peliä ja sen etenemistä reaaliaikaisesti joko samassa tilassa isolta näytöltä tai omilta tietokoneiltaan kotonaan tai muissa heille sopivissa paikoissa. Peliesityksiä voidaan myös nauhoittaa ja katsella myöhemmin. Roolin englanninkieliseksi nimeksi voisi sopia vaikkapa game jockey.

Peliesityksen aikana peliesittäjä voi selostaa pelin kulkua ja tapahtumia kertomalla, mitä on tulossa, mitä on juuri nyt tapahtumassa tai mitä äsken tapahtui. Selostamisen ajaksi peli voidaan tarvittaessa myös pysäyttää.

Sopivissa tilanteissa peliesittäjä voi myös kysyä esitystä seuraavilta senioreilta näkemyksiä siitä, mitä jossain pelitilanteessa kannattaisi seuraavaksi tehdä tai kokeilla. Katselijat voidaan osallistaa myös pelitilanteiden jälkiarviointiin pysäyttämällä peli ja arvioimalla pelin kulkua keskustelemalla ryhmän kanssa. Tilanteiden jälkiarvioinnin perusteella peliesittelijä voi pelata tilanteen uudestaan keskustelussa esiin tulleiden suositusten mukaisesti.

- Tekninen tuki (pelinörtti), joka auttaa laitteiden valinnassa, hankinnassa, käytössä ja ylläpidossa sekä pelien asentamisessa.

Kaikki edellä kuvatut tehtävät tai roolit liittyvät läheisesti toisiinsa. Raja niiden välillä on kuin veteen piirretty viiva. Se elää koko ajan ja välillä sitä ei ole olemassakaan. Kaikki roolit sopivatkin hyvin myös samalle henkilölle, joka tilanteen ja tarpeen mukaan painottaa niitä joustavasti sopivalla tavalla omassa toiminnassaan.

Senioripelaajien opastusta, neuvontaa ja tukemista voivat toteuttaa pelaamiseen perehtyneet seniorit. Tällaisen vertaistuen ohella myös tietokonepelejä harrastavat nuoret voisivat erinomaisesti toimia senioripelaajien tukihenkilöinä ja pelivalmentajina.

Mitä mieltä sinä olet? Tarvitsevatko seniorit tällaisia tukipalveluita? Miltä tässä kuvatut tehtävät tai roolit tuntuvat? Miten roolikuvauksia voisi kehittää? Mitä muuta tietokonepelaamiseen liittyvää tukea ja opastusta senioreille kannattasi järjestää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti