perjantai 16. tammikuuta 2015

Minkälaisia tietokonepelejä seniorit pelaavat?

Tietotekniikasta kiinnostuneiden seniorien järjestö Enter ry kartoitti syksyllä 2014 jäsenkuntansa näkemyksiä tietokonepeleistä. Vastaukset saatiin 125 jäseneltä. Tämä on n. 25% Enterin jäsenkunnasta.

Lähes 70% vastaajista kertoi pelanneensa tietokonepelejä PC:llä vähintään jonkin verran. Kokemuksia muilla laitteilla pelaamisesta oli selvästi vähemmän. Tablettilaitteilla oli pelannut n. 35% vastaajista, kännykällä 20% ja pelikonsolilla 10%.

Suurin osa tietokonepelejä pelanneista senioreista oli pelannut pääasiassa erilaisia kortti-, lauta, pulma- ja sanapelejä (n. 70%). Suosikkipeleinä mainittiin useimmin pasianssi ja mahjong.

Sen sijaan erilaiset laajemmat toimintapelit, strategiapelit, tappelupelit, ammuntapelit, seikkailupelit, toimintaseikkailupelit, ajopelit, simulaatiopelit tai roolipelit olivat senioreille huomattavasti tuntemattomampia. Näitä oli pelannut tai kokeillut pelityypistä riippuen vain 5...20% vastanneista.

Enterin pelikyselyn tulokset ovat kokonaisuudessaan nähtävissä Enterin nettisivuilla. Tulokset löytyvät tästä linkistä.

Hyvin samansuuntaisia tuloksia saatiin myös vuonna 2013 toteutetussa Ikäihmiset ja digitaaliset pelit -kyselyssä, jonka tuloksia esittelevään raporttiin pääsee tästä linkistä

Kyselyjen tulosten perusteella voidaan mielestäni sanoa, että seniorit ovat vasta ottamassa ensimmäisiä varovaisia askeleita tietokonepelien valtavaan ja yhä nopeammin laajenevaan maailmaan.

Mitä mieltä sinä olet tietokonepelien pelaamisen sopivuudesta senioreille? Kannattaisiko senioreiden hyödyntää tietokonepelejä viihteenä ja ajanvietteenä nykyistä enemmän ja monipuolisemmin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti