tiistai 21. lokakuuta 2014

Minkälaiset edellytyksen senioreilla on tietokonepelien pelaamiseen?

Senioreiden edellytykset pelata tietokonepelejä vaihtelevat erittäin paljon. Toisessa ääripäässä ovat seniorit, joiden toimintakyky iästä riippumatta on tietokonepelien pelaamisen näkökulmasta erinomainen. He pystyvät pelaamaan kaikkia heitä kiinnostavia pelejä oma-aloitteisesti ja omatoimisesti nuorempien tapaan. Toisessa päässä ikä on tuonut mukanaan näköön, kuuloon, muistiin ja motorisiin taitoihin liittyviä rajoitteita, jotka vaikeuttavat joidenkin pelien pelaamista ja saattavat tehdä pelien pelaamisen osittain tai jopa kokonaankin mahdottomaksikin. Toisille tietokoneet ja niiden monipuolinen käyttö on ennestään tuttua, mutta toiset ovat käyttäneet tietokoneita vain vähän tai eivät ollenkaan. Toiset ovat lastensa pelaamista seuratessaan tutustuneet peleihin ja pelaamiseen. Tosille tietokonepelit taas ovat tuntemattomia, vieraita, outoja ja ehkä vähän pelottaviakin.

Myös kiinnostuksessa tietokonepeleihin ja niiden pelaamiseen, kiinnostuksessa eri tyyppisiin peleihin ja kiinnostuksessa eri laitteilla pelaamiseen voi olla suuriakin eroja.

Pelaamisen edellytysten kanalta senioreita ei kannatakaan niputtaa yhdeksi massaksi vaan jaotella heidät erilaisiin ryhmiin tai segmentteihin niin tietokonepelien pelaamisen, senioripelaajien keskinäisen kokemustenvaihdon, yhdessä pelaamisen, pelaamisesta kiinnostuneiden senioreiden opastamisen, neuvomisen ja tukemisen, pelien esittelyn ja markkinoinnin kuin uusien pelien kehittämisenkin kannalta.

Mitä nämä senioreiden ryhmät tai segmentit voisivat olla? Mitä muita tekijöitä edellä kuvattujen lisäksi olisi hyvä ottaa huomioon ryhmiä tai segmenttejä muodostettaessa?

1 kommentti: