tiistai 6. marraskuuta 2018

Onko digipelaaminen senioreille turhaa ajanhukkaa vai hauskaa ja hyödyllistä ajanvietettä?

Kumpi on senioreille hyödyllisempää. Television katseleminen vai digipelien pelaaminen? Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta, sillä niin televisio-ohjelmia kuin digipelejäkin on hyvin erilaisia. Molemmille on yhteistä se, että ne voivat olla hauskaa, mielenkiintoista ja jännittävää ajanvietettä.

Digipelien pistämättömänä etuna television viihdeohjelmiin verrattuna on kuitenkin, että hauskuuden ohella ne aktivoivat monella tavalla aivojen käyttöä, ajattelua ja ongelmaratkaisua sekä asioiden huomaamista ja muistamista. Kaikki ovat taitoja ja toimintatapoja, joita kannattaa ylläpitää ja kehittää, sillä ne ovat seniorien toimintakyvylle hyödyllisiä. Yhdessä pelattavat verkkopelit puolestaan tuovat digipelaamiseen mukaan myös yhdessä tekemisen, josta jo muutaman Counter Strike -pelin harjoituksen jälkeen minulla on pelkästään positiivisia kokemuksia.

Digipelien myönteisistä vaikutuksista on kerrottu YLEn sivuilla julkaistusta jutussa ”Mulla on peli kesken. Pelaaminen kehittää kognitiivisia taitoja”, johon pääsee tästä linkistä.

Samaa voivat tietysti tehdä myös televisio-ohjelmat, mutta on myös paljon ohjelmia, joilla ei tällaisia vaikutuksia ole lainkaan tai korkeintaan hyvin vähän. Aktivoinnin sijasta tällaiset ohjelmat pikemminkin passivoivat.

Mitä mieltä sinä olet seniorien digipelaamisesta? Itse pelaavien ja pelaamiseen myönteisesti suhtautuvien ohella olisi erittäin kiva ”kuulla” myös seniorien digipelaamiseen kriittisesti suhtautuvien senioreiden näkemyksiä. Aineksia oman mielipiteen muodostamiselle voi hakea lisää Enter ry:n Ikinörtti -blogin jutusta ”Hyi! Pelaavatko seniorit digipelejä?

Digipeleihin voi tutustua maksuttomassa seniorien pelitapahtumassa, joka järjestetään Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä keskiviikkona 7.11.2018 klo 14.30-16.30. Järjestäjänä on Enter ry. Pelitapahtuman esittelysivulle pääsee tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti